Fungicydy – substancje antygrzybiczne

W większość gospodarstw rolnych w Polsce uprawia się zboża. Stanowią one dość spory odsetek upraw rolnych w Polsce. Jednakże utrzymanie ich w dobrej kondycji wymaga ochrony przed różnymi pasożytami czy też owadami. Bez żadnego wspomagania wiele upraw zginęło by, ze względu na rozmaite choroby, które ich dotykają. Stąd rolnicy chętnie sięgają po środki ochrony roślin. Jednym z nich są fungicydy. Stosowanie ich przez rolników niesie za sobą wiele korzyści. 

Co oznacza nazwa fungicydy?  

Rynek rolny posiada w swoich zasobach wiele substancji stosowanych do ochrony roślin. Wśród nich znajdują się fungicydy, insektycydy, herbicydy i wiele innych. Fungicydy swoją nazwę wzięły z łaciny. Oznacza po prostu grzyb. Są środkami chemicznymi, służącymi do przeciwdziałania skutków, jakie niosą ze sobą grzyby. Chorób o podłożu grzybowym jest wiele. Stąd też skład fungicydów. Nowoczesne technologie wykorzystywane do produkcji środków ochronnych dla roślin pomagają skutecznie ochronić uprawy przed atakiem grzybów.  

Działanie fungicydów 

Substancje czynne które znajdują się w fungicydach swoje działanie przekładają na wiele poziomów. Efektem tego jest skuteczne pozbycie się chorób grzybowych z upraw. O ich skuteczności świadczy bezpośrednie oddziaływanie na czynności życiowe grzybów. Blokowane są możliwości oddychania grzyba. A jest to kluczowy czynnik w jego bytowaniu. dochodzi również do zatrzymania biosyntezy białek z kwasami nukleinowymi. Jest to powodem zaburzenia wymiany substancji chemicznych pomiędzy grzybem a jego otoczeniem. Najważniejsza jednak funkcja środków fungicydowych, to osłabienie grzybów. Stymulują one również roślinę do wzmocnienia jej procesów odpornościowych. Tym samym grzyb zostaje zaatakowany z dwóch stron w jednym czasie. Podwójne działanie rośliny i fungicydów skutecznie zabija grzyba.  

Gdzie najczęściej stosuje się fungicydy? 

Grzyby to taki rodzaj patogenów, który atakuje praktycznie wszystkie rośliny uprawne. Dlatego też rolnicy najczęściej martwią się uprawiane zboża. Praktycznie każdy ich rodzaj jest atakowany przez grzyby. Nie można jednak zapomnieć o warzywach czy drzewach owocowych. Również zdarzają się przypadki występowania choroby o podłożu grzybiczym. 

Skąd wiadomo, że grzyb zaatakował? 

W walce z grzybami bardzo ważna jest obserwacja. Nie warto stosować środków zapobiegawczych gdy nie ma do tego podstaw. Regularne doglądanie upraw pozwoli nam na odpowiednie szybką reakcję tak by grzyb nie mógł rozpanoszyć się na całej uprawie. Choroby grzybicze są bardzo łatwe do rozpoznania. Przede wszystkim powodują deformacje rośliny, więdnięcie, oraz zmianę barwy. Każdy z tych objawów jest prostym z sygnałem do tego by podjąć stosowne kroki.  

Jak działają fungicydy 

Fungicydy można podzielić na różne typy. Różnią się one między sobą przede wszystkim w sposobie działania. Istnieją fungicydy, które działają zapobiegawczo lub też interwencyjnie. Są również takie które działają w sposób kontaktowy oraz nalistnie. Niestety coraz to nowsze rodzaje fungicydów noszą dość skomplikowane nazwy więc przed ich zakupem należy dowiedzieć się na temat ich działania. 

Fungicydy systemiczne 

Ten rodzaj substancji antygrzybiczny ich dzieła przede wszystkim ośrodka rośliny. Po wykonaniu oprysku wnikają w strukturę rośliny i przenikając do jej tkanek powstrzymują procesy chorobowe a także rozwój infekcji grzybiczych. Takie działanie jest niezwykle skuteczne. Podobnie jak w przypadku innych środków ochrony roślin można wyróżnić fungicydy kontaktowe. ich działanie określa się jako powierzchniowe, ponieważ chronią roślinę jedynie od zewnątrz przed zagnieżdżeniem zarodników grzybów. 

Post Author: czestochowa